Nieuwe feature: meertaligheid

Sinds deze week ondersteunen we met Plate een nieuwe feature: meertaligheid. Dit artikel legt je uit hoe je meertalige websites maakt.

Selecteer je hoofdtaal

Meertaligheid vind je terug op het dashboard van je site. Hier zie je in welke talen de website beschikbaar is, maar kun je ook de hoofdtaal van je website selecteren. Als dit bijvoorbeeld Duits is, wordt de content op het hoofddomein in het Duits geladen. Voor de meeste sites binnen Plate zal Nederlands de hoofdtaal zijn, maar kun je de site ook in andere talen benaderen. Dit werkt in 3 simpele stappen.

Stap 1: Vink je taal aan die beschikbaar moet zijn

Als je naast je Nederlandse website ook een Engelse versie beschikbaar wilt hebben, vink je Engels aan en klik op je 'opslaan'. Zodra je dit hebt gedaan is er, afhankelijk van de taal die je hebt gekozen, een lege kopie van de website bijgekomen. Voor Engelse vertaling kun je die vinden door /en achter de URL te zetten, dus bijvoorbeeld www.getplate.com/en. Voor Duits is dat /de en voor Frans /fr.

Stap 2: Vul je website snel dankzij onze kopieerfunctie

Nu je structuur achter je meertalige website is aangemaakt, kun je deze website met content  vullen. Uiteraard kan je meertalige website volledig verschillen van je hoofdsite, maar als je dezelfde pagina’s en structuur wilt hebben als in je hoofdsite is dit zeer eenvoudig te regelen. Hieronder zie je een voorbeeld. Ga naar een specifieke pagina toe op je dashboard:

Je kunt nu deze hele pagina dupliceren naar het Engels, omdat dat de secundaire taal is van deze website. Als je op ‘Dupliceer naar Engels’ hebt geklikt, kom je op de instellingen van de Engelse variant van deze pagina terecht. Hier vul je een nieuwe titel, slug, SEO-titel en SEO-omschrijving in en klik je bovenaan op ‘Opslaan’.

Stap 3: Maak de pagina’s zichtbaar in het menu

Als je alle pagina’s hebt gekopieerd of opnieuw hebt aangemaakt in de gewenste taal moet je deze pagina’s zichtbaar maken in het menu. In het voorbeeld van hierboven gaan we dus naar www.getplate.com/en en maken we daar de Engelsetalige pagina Features zichtbaar in het menu van de /en versie van de site.

Stap 4: Maak een language switch

Als je een meertalige website aanbiedt aan je klant moet je natuurlijk wel rekening houden met de keuze in het menu of vlaggetjes zodat de bezoeker kan kiezen tussen de verschillende talen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de volgende code:

{% for language in site.languages %}
  <a href="/{{ language.shortcode }}">{{ language.name }}</a>
{% endfor %}

Verkrijgbaarheid

Meertaligheid is een standaardoptie in het Beginner-pakket en is vanaf dit moment beschikbaar voor iedereen. Met Plate ondersteunen we tientallen talen, maar standaard op je dashboard zie je alleen Nederlands, Engels, Duits en Frans. Wil je een andere taal of heb je een vraag of meertaligheid? Schroom niet en stel ons een vraag via de Partner Slack of stuur een mailtje naar info@startmetplate.nl.

1 x per maand tips voor de ontwikkeling van je websites met Plate ontvangen?

Pieter Versloot Gastheer

Weten wat Plate voor jou kan betekenen?

Blijf op de hoogte van nieuwe updates en features via onze nieuwsbrief