Nieuwe feature: het reeksveld

We hebben vorige week nog een nieuwe feature uitgerold in Plate: het reeksveld. Hiermee kun je je gebruikers reeksen (in ontwikkelaarstaal ‘arrays’) laten maken. Reeksen bestaan uit teksten of mediabestanden. We merkten dat Plategebruikers met sites die veel afbeeldingen gebruikten soms wat worstelden met de workflow. Een galerij maken kon alleen via het referentieveld, en dat betekende redelijk veel handelingen voor een gebruiker om een galerij samen te stellen. Elk referentie-item moest namelijk afzonderlijk gemaakt en bewerkt worden. Dat is op zich een prima workflow als je referentie-items veel velden hebben, maar als je alleen maar een galerij met meerdere afbeeldingen hebt, zonder verder extra informatie, was deze workflow niet echt passend.

We hebben een tijdje nagedacht over een oplossing, en tot de conclusie gekomen dat er een extra veld moest komen, waarmee je makkelijk reeksen met één type inhoud kunt samenstellen, oftewel het reeksveld. Vooralsnog kun je in het reeksveld alleen kiezen tussen teksten en afbeeldingen als type inhoud voor je reeks.

Het werkt als volgt: als je een galerij wil maken met een serie afbeeldingen, voeg je in je content-type ‘Galerij’ een reeksveld toe, voor ‘mediabestanden’.

In het bewerkscherm kun je dan doorklikken naar de mediabibliotheek waar je dan meerdere afbeeldingen kunt selecteren. Je kunt ook meerdere bestanden in 1 keer uploaden, en die zijn dan allemaal geselecteerd.

Vervolgens klik je op Toepassen, en zie je in het reeksveld alle geselecteerde bestanden staan. Hier kun je eventueel nog de volgorde aanpassen, en vervolgens opslaan.

Als je in je themabestand het veld aanroept, krijg je een array terug die je in een forloop kunt gebruiken, om zo snel alle afbeeldingen van je galerij in de html te krijgen:

{% for gallery_image in gallery.gallery_images %}
 <img src=”{{ gallery_image | img_url: 300 }}” class=”gallery-item”>
{% endfor %}

Een vergelijkbare oplossing is mogelijk voor een eenvoudige implementatie van tags of categorieën in bijvoorbeeld nieuwsberichten. Hierbij is een referentieveld wat overkill, als je alleen maar een titel van een tag/categorie nodig hebt. Als dit het geval is, biedt het reeksveld met teksten uitkomst. Dit werkt net als mediabestanden, maar je kunt dan gewoon teksten toevoegen die ook als een array opgeslagen worden.

Mocht je nog vragen hebt, stel ze gerust in onze partner-Slack.

Voorbeeld: zo werkt een reeksveld voor de eindgebruiker

1 x per maand tips voor de ontwikkeling van je websites met Plate ontvangen?

Kobus Post Chef de Code

Weten wat Plate voor jou kan betekenen?

Blijf op de hoogte van nieuwe updates en features via onze nieuwsbrief